KABEIRIA
abeiria
Πολυχώρος Τέχνης & 'Εκφρασης Καβείρια

In English

kabeiria Percussion

Γιώργος Φασόλης

Facebook Page

Ο Γιώργος Φασόλης είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών μουσικής και παραδοσιακών κρουστών. Είναι απόφοιτος του διετούς επαγγελματικού κύκλου σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών με τους Πέτρο Κούρτη, Zohar Fresco, Glen Velez, STOMP καθώς καί μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια Kodaly, Dalcroze, θεάτρου και πολύτεχνης έκφρασης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα παρακολούθησε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης από την ΕΕΜΑΠΕ για τα νέα βιβλία μουσικής στο δημοτικό σχολείο.

Ήταν για τρία χρόνια συνεργάτης ερευνητικής ομάδας στο Ράλλειο Πειραματικό Σχολείο Πειραιά, υπό την εποπτεία του Τμήματος Παιδαγωγικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με αντικείμενο έρευνας, την σύνδεση της μουσικοκινητικής αγωγής με την διδασκαλία των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος του Δημοτικού σχολείου. Συνεργάστηκε επίσης, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Παίζει κρουστά σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις και σε διάφορα συγκροτήματα. Έχει κάνει εμφανίσεις στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας σε οργανικά και φωνητικά μουσικά σύνολα. Έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης μουσικών και δασκάλων στα πλαίσια του προγράμματος 'ΜΕΛΙΝΑ' και συμμετείχε ως εισηγητής στο 1ο διεθνή μουσικοπαιδαγωγικό συνέδριο της ΕΕΜΕ. Διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή και παραδοσιακά κρουστά σε σχολεία και Μουσικές Σχολές. Από τον Απρίλιο του 2014 είναι υπεύθυνος του τμήματος κρουστών της POLYPHONICA . Γιώργος Φασόλης Δάσκαλος Κρουστών & Μουσικοκινητικής Αγωγής.

Επικοινωνία μέσο

Emai-l // Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6974910615

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Μαθήματα παραδοσιακών κρουστών darabuka-bendir-daouli.

Στα μαθήματα αυτά διδάσκονται νταραμπούκα-darabuka (αραβικό τουμπελέκι) μπεντίρ-bendir και νταούλι. Αρχικά μαθαίνουμε τον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος εστιάζοντας στις ομοιότητες και διαφορές των οργάνων αυτών και στην συνέχεια ερχόμαστε σε επαφή με πιο μοντέρνες τεχνικές (split finger κτλ). Μαθαίνουμε στο πρώτο έτος όλους τους βασικούς ελληνικούς ρυθμούς ενώ παράλληλα ερχόμαστε σε επαφή με βασικούς ρυθμούς της ανατολής. Στο 2ο έτος εμβαθύνουμε σε θέματα τεχνικής, μαθαίνουμε τα πρώτα μας σόλο, επαναλαμβάνουμε τους ρυθμούς που έχουμε μάθει αλλά με περισσότερες παραλλαγές στολίδια και καλλωπισμούς και συνεχίζουμε με νέους ρυθμούς απ την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολής. Στο τέλος κάθε χρονιάς κάνουμε στη σχολή η σε άλλο χώρο παρουσίαση με κομμάτια που έχουμε ετοιμάσει στα μαθήματα!

Alternative percussion orchestra

Η Alternative percussion orchestra χρησιμοποιεί σαν κρουστά το σώμα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και πλαστικούς σωλήνες boomwhachers! Τα boomwhackers ανήκουν στα κρουστά όργανα και είναι πλαστικοί σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη έτσι ώστε ο καθένας να παράγει μια διαφορετική νότα. Η συμμετοχή σε μια ορχήστρα boomwhackers απαιτεί την απόλυτη συνεργασία των μελών της ομάδας, για αυτό και αυτή την στιγμή είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους στην Αμερική για το χτίσιμο μιας ομάδας, το λεγόμενο team building. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι αν και κρουστά συνδυάζουν τον ρυθμό με την μελωδία και μπορείς να παίξεις οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι αφού ένα σετ boomwhackers περιλαμβάνει νότες σε όλη την έκταση της οκτάβας ακόμα και τις διέσεις και υφέσεις. Στα μαθήματα θα μάθουμε να παίζουμε ρυθμούς απ όλο τον κόσμο και μελωδίες ελληνικές αλλά και ξένες από διάφορα στιλ μουσικής (παραδοσιακή, ροκ, έθνικ, κλασσική κτλ). Για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα δεν χρειάζεται να αγοράσει boomwhackers.

Μαθήματα αφρικανικών κρουστών (djembe-doudoun)

Στα μαθήματα αφρικανικών κρουστών (τζέμπε-ντουντούν) ασχολούμαστε τόσο με την τεχνική του κάθε οργάνου, μέσα από ένα ασκησιολόγιο που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και την ανάπτυξη της ρυθμικής μας αντίληψης, όσο και με το ρεπερτόριο δηλαδή την εκμάθηση βασικών ρυθμών. Θα έρθουμε σε επαφή με τους πιο γνωστούς και διαδεδομένους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής , (Μάλι, Γουινέα, κτλ), που έχουν τεράστια εξάπλωση και απήχηση σε όλο τον κόσμο από Αμερική κ Ευρώπη μέχρι Ιαπωνία, Αυστραλία κ.α. Η καταγραφή των ασκήσεων και των ρυθμών γίνεται με πολύ απλή σημειογραφία με σύμβολα-σχήματα για τον κάθε ήχο, ενώ σταδιακά στην πορεία εισάγουμε και την κλασσική δυτική σημειογραφία. Επιτρέπεται κ ενθαρρύνεται μάλιστα η ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση του μαθήματος για όσους είναι πιο ακουστικοί χαρακτήρες. Όργανα για το μάθημα υπάρχουν στο χώρο μας. Στο τέλος κάθε χρονιάς κάνουμε στη σχολή η σε άλλο χώρο παρουσίαση με κομμάτια που έχουμε ετοιμάσει στα μαθήματα!

To attend the lessons you do not have to buy boomwhackers.